Zacusca

 

Ahh..cat as putea sa vorbesc despre zacusca…perfectiunea naturii..o nebunie de gusturi din doar cateva legume..Cum ,uite, lucrurile simple sunt atat de bune..Si cand zic simple ma refer desigur la numarul mic de ingrediente, nicidecum la timpul destuuul de lung de preparare .:)
Dar rabdarea ne ajuta inca o data in cazul de fata,si daca avem o zi de investit(nu de pierdut,de investit,da?) putem sa ne bucuram..hmm..sa ma gandesc la cate zile ne-au ajuns noua cele 11 borcane de zacusca…2 saptamani? :))
Serios acum,stiu ca e o provocare, dar se merita fiecare secundica.Zacusca rules.Am zis!
 Eu nu mai am,ca v-as servi,dar cred ca foarte curand voi face iar,ca ne lipseste teribil..:)

P.S. Imi pare rau ca nu am poze din timpul procesului de fabricatie,dar de obicei fac zacusca noaptea, cand dorm copiii, asa ca pozele sunt ultima mea grija pe la 2 a.m. 😉

Ingrediente:

-5 kg vinete

-7 kg ardei(daca aveti si kapia e super,pe aici mai rarut)

-1,7 kg ceapa

-1 l ulei

-1 l bulion

-sare mare

-foi de dafin

-boia dulce

Avem grija sa alegem legume frumoase, nu lovite, nu stricate.

Coacem vinetele pe plita iar ardeii la cuptor,avand grija sa rotim pentru a se coace uniform. Peste ardei putem pune putina sare inainte sa ii bagam la cuptorul incins.

Cand sunt gata le curatam de pielite si de seminte(dupa ce se racesc,da ?:) )si le dam fie prin masina de tocat carne fie la robot.

Taiem ceapa mic, insa la mana, cu folosim robotul, ca lasa prea multa apa. O calim in jumatate din cantitatea de ulei pana devine transparenta.

Cand e gata, adaugam boiaua,amestecam si adaugam vinetele si ardeii precum si restul de ulei si bulionul. Amestecam impreuna cu dafinul(2-3 foi) si lasam la foc mic in jur de 4 ore,pana se ridica uleiul, amestecand cu o lingura de lemn…ei bine….incontinuu..ca daca se prinde pe fund s-a dus toata munculita noastra si e pacat.

Cand e gata turnam fierbinte in borcanele sterilizate(la cuptor sau in sterilizatorul pentru biberoane-sac !)si fierbinti, apoi le intoarcem cu susul in jos si le punem sub o patura pana a doua zi, cand le transportam in camara. Consumam cu masura !:))

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 3 =