Turta dulce moale si pufoasa

Turta dulce moale si pufoasa
 

INGREDIENTE:-1 kg faina alba
-3-4 lingurite scortisoara macinata
-1/2 lingurita cuisoare macinate(info pentru locuitorii Belgiei :D-e posibil sa nu gasiti cuisoare macinate in magazine(I didn’t)-asa ca am luat intregi si am macinat eu. Adica rasnita de cafea.:) Mai am,daca vreti,va dau! 😉 )
-1/2 lingurita ghimbir macinat
-2 lingurite razatura de portocala
-2 lingurite bicarbonat de sodiu sau 1 plic praf de copt
-300 grame zahar pudra
-3 oua intregi
-250 grame miere
-300 grame untNici nu stiu cum sa incep. Bine, incep direct. Am gasit reteta PERFECTA de turta dulce. Nu, nu vreau sa ridicati nicio spranceana cu neincredere. Daca aveti dubii, incercati-o. Incercati-o si daca nu aveti dubii. Doar incercati-o! Ui-mi-toa-re!
Ce e si mai frumos este ca, o data cu reteta asta, am gasit si un blog minunat. Un blog al unei doamne(cred) care m-a facut sa vorbesc singura doua zile. Este atat de talentata incat pare nedrept. Iar a pus Doamne Doamne muult de tot intr-o parte!:)) Si i-a lasat pe altii (vezi subsemnata) sa se bucure cand le iese un ou ochi. In fine, daca intrati aici o sa intelegeti despre ce vorbesc. Ma-nclin!
Asadar, pentru turta dulce am urmat cu sfintenie reteta asta perfecta, iar pentru glazura(puteti citi mai multe pe pagina originala) nu am folosit reteta de royal icing ci una de glaze icing, care insa presupune un sirop de porumb. Acum, eu habar n-am daca se gaseste in supermarketurile din Romania(aici am gasit la magazinul englezesc) asa ca puteti folosi cu succes o reteta de royal icing. Sau puteti sa lasati turta dulce simpla. Sau o glazura de ciocolata.Sau…cititi acolo,da?:)

 

Later edit: Pentru ca am primit feedback deja de la niste gospodine 😀 dornice sa se apuce de treaba, iata si cateva sfaturi privind glazurarea:
Eu am folosit asa:
-1 cana de zahar pudra cernut
-1 lingura lapte
-1 lingura sirop de porumb
-colorant gel
Peste zaharul cernut turnam laptele si siropul si amestecam cu o lingura de plastic. Pentru conturarea turtelor dulci ne trebuie o glazura mai tare, careia sa ii ia in jur de 15-20 de secunde sa se reintegreze in compozitie dupa ce cade de pe lingura. Asadar, dupa ce amestecam ne orientam daca mai e nevoie sau nu de putin lapte(daca e prea gros punem cate putin) si apoi adaugam colorantul.La fel, daca lucrati cu gel, puneti cate foarte putin. Daca folositi colorant lichid(pe care nu il recomand) folositi mai putin lapte, caci ii va schimba consistenta. Daca folositi colorant pudra, densitatea glazurii nu va fi afectata. Dupa ce trasam contururile dupa modelul dorit va trebui sa le umplem cu o glazura ceva mai moale(aceeasi reteta,putin mai mult lapte) careia ii vor trebui doar 8-10 secunde sa se integreze,odata ce o lasam sa curga de pe lingura.Din nou, lucrati cu o cantitate mica de lapte, altfel va iesi prea moale si trebuie sa o luati de la capat.
Pentru conturare putem folosi un posh sau o punga ziploc de la care taiem doar putin din varf, pentru a avea un fir subtire si precizie. Pentru umplerea turtelor dulci, taiem putin mai mult si apoi ne ajutam de o scobitoare pentru a trasa frumos si a scapa de eventualele bule de aer ce se pot forma.
Dupa ce terminati cu o culoare lasati sa se usuce o ora doua minim pana sa incepeti sa lucrati cu urmatoarea culoare,altfel riscati sa stricati frumusete de munca.:)
Turtele dulci se pastreaza de minune in cutii de metal inchise etans pana la cateva saptamani. La loc uscat ele vor deveni mai fragede. Daca le lasam descoperite se usuca mai repede.
Topim mierea si untul taiat cubulete la microunde. Le punem intai pentru un minut, amestecam, apoi cate 30 de secunde,si amestecam. Mie mi-au trebuit 2 minute in total.Lasam sa se raceasca un pic.

 

Intr-un bol mare, amestecam faina cu bicarbonatul sau praful de copt si condimentele.  Separat, batem ouale cu zaharul.
Facem o adancitura in faina si turnam ouale si apoi mierea. Incepem sa amestecam cu o lingura de lemn, iar cand incepe sa prinda forma framantam cu mana pana obtinem un aluat legat. Impartim in doua, punem in folie alimentara si bagam la rece.
Lasam cel putin 2-3 ore(cu cat mai mult cu atat mai bine) si scoatem cu jumatate de ora inainte de a incepe sa intindem foaia.
Se lucreaza extraordinar de usor cu aluatul. Pudram usor masa de lucru si intindem o foaie groasa de 3-4 mm, din care decupam forme.
Asezam formele pe o tava tapetata cu hartie de copt. 
 Bagam la cuptorul incins(cu ceva timp inainte) la 175-180C si lasam 5-10 minute, pana ce turtele dulci incep sa devina aurii.  Le lasam in tava pana se racesc.
Mie mi-au iesit vreo 6-7 tavi(peste 100 de turte dulci) dar sa nu va ganditi ca au fost prea multe. Oh no,mister! Dupa viteza cu care se mananca, as zice chiar ca ar mai fi mers o tavita, doua! Sunt absolut divine, credeti-ma pe cuvant,si de cand am gustat prima turta dulce dupa reteta asta nu incetez sa ma minunez .
un domn elegant

 

 

 

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen + nine =