Chiftele cu sos alb

Chiftele cu sos alb
 

INGREDIENTE:Pentru chiftele:
2 linguri ulei masline
1 ceapa taiata cubulete
500 grame carne tocata vita
500 grame carne tocata porc
1/2 cana pesmet
2 galbenusuri mari
sare, piper, condiment
Pentru sos:
1/4 cana unt nesarat
1/3 cana faina
4 cani supa de vita
3/4 cana smantana
sare, piper
patrunjel tocat

 

Chiftelutele cu sos au facut parte din meniul meu inca de mica, insa de fiecare data sosul era rosu, stiti voi, sosul clasic si traditional din cele 5 feluri de mancare pe care le faceau bunicile noastre.:) Care nu m-a deranjat, pana cand am inceput sa ma satur de el, dupa care nu am mai mancat chiftele decat uscate, prajite, cu piure de cartofi. Si felul asta de mancare inca imi place, nu m-am saturat de el. Insa cu sosul o lasasem mai moale, pana sa dau de reteta asta de-men-ti-a-la.

Sosul e cremos, incredibil de gustos, satios si alte cateva cu -os. Parca am avut o revelatie cu el, si acum de abia astept sa refac reteta. Eu aveam niste chifteloaie rotisate pe care le-am folosit aici, insa o sa va dau o reteta si pentru chiftele, daca va hotarati sa faceti reteta from scratch, vorba chinezului.

DSCF9479

Incalzim o lingura de ulei de masline intr-o tigaie si calim ceapa 2-3 minute, pana devine transparenta. Intr-un bol, amestecam carnea, pesmetul, galbenusurile, condimentele si ceapa calita si racita.  Gustam de sare si piper si formam bilute pe care le prajim in tigaia in care am calit ceapa, dupa ce am adaugat si cealalta lingura de ulei.

DSCF9472-daca avem chiftele mari, cum am avut eu, le taiem in sferturi.

Pentru a face sosul, dupa ce scoatem chiftelele pe un prosop de bucatarie, adaugam intr-o tigaie untul,

DSCF9473

il topim, apoi adaugam faina si amestecam un minut, pana se inchide la culoare.

Adaugam supa si amestecam pana incepe sa se ingroase, dupa care punem smantana si amestecam. Potrivim de sare si piper.

 

DSCF9478

Aruncam chiftelele in sos, amestecand ocazional, timp de 10 minute. La final adaugam patrunjelul tocat.Pofta buna sa aveti!

DSCF9480



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − 2 =