Placinta de praz/ Pita di prashu

Placinta de praz/ Pita di prashu
 

INGREDIENTE:Pentru foi:
1 kg faina
1 lingurita sare
aprox. 500 ml apa calduta
4 linguri ulei de masline
Pentru umplutura:
3 bucati de praz
1 kg branza telemea
3 oua
ulei de maslinePentru aromani sau cei ce au (avut) aromani prin preajma, placinta asta nu numai ca nu reprezinta ceva necunoscut, dar sunt sigura ca trezeste amintiri din cele mai placute.

Pentru mine, care am crescut, practic, intre aromani, fara a fi una dintre ei, a reprezentat muuulta vreme un subiect tabu. Nu intelegeam cum poate sa placa cuiva o placinta cu praz, sau stevie, sau mai stiu eu ce, eu, care fusesem obisnuita doar cu placinta de mere si de dovleac.:) Asa ca nu gustam si pace. Si asa trecu o zi, trecura trei, , trecura ani de zile, si eu nimic. ­čÖé

Pana intr-o zi caaaand, la cura de slabire fiind(story of my life) m-am hotarat sa fac o placinta pentru restul familiei amatoare de asa ceva, in ideea in care, atunci cand esti la cura e indicat sa gatesti ceva care sa nu iti faca pofta.:) Si am facut-o. Si am gustat, asa, in gluma, pentru ca mirosea bine. Si…am adorat-o.:D

Si stiu sigur ca o veti adora si voi, numai sa incercati!:)

DSCF9941

Facem intai aluatul, amestecand faina cu sarea si turnand apa calduta peste. Omogenizam, apoi adaugam uleiul de masline.

Prazul se taie rondele si se caleste la foc mic pana devine auriu se se inmoaie. Apoi sfaramam branza peste el si adaugam un paharel de apa(100 ml).

Se adauga cele 3 oua batute  si se mai lasa 5 minute pe foc mic.

DSCF9931

Ungem tava de placinta cu putin unt topit si intindem prima foaie. Eu am facut doar doua foi, mai mari, pentru ca am folosit o tava mare, insa puteti face mai multe, in functie de capacitatea tavii.

DSCF9930

Peste prima foaie intinsa turnam compozitia. Daca facem mai multe foi, alternam straturile. Apoi punem a doua foaie , incretind putin daca e prea mare.

Ungem cu unt topit

 

DSCF9933

Bagam la cuptorul incins (foc mediu) pana obtinem o crusta frumoasa, aurie. Scoatem placinta din cuptor, o stropim cu putina apa si o acoperim cu un prosop de bucatarie.

O lasam sa se odihneasca 15 minute, apoi putem sa ne bucuram de ea.:)

DSCF9936

Putem sa o servim cu iaurt, lapte batut…cum ne place. Pofta buna!

DSCF9943

 



Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 − three =