Tarta de zahar ars cu capsune

Tarta de zahar ars cu capsune
 

INGREDIENTE:Aluat:
1 1/4 cani faina
varf de sare
2 linguri zahar
1/2 cana unt rece, taiat cubulete
1 galbenus mare
1/2 lingurita esenta vanilie
30 grame apa rece

Crema:
3 galbenusuri mari
2 linguri zahar
1 lingurita esenta vanilie
3/4 cana smanatana frisca

In plus-2 linguri zaharBuuun. In primul rand, recunosc, tarta a fost facuta cand inca se mai gaseau capsune(la preturi rezonabile) in piata. In al doilea rand, o recomand din suflet(mai ales daca va place crema de zahar ars…creme brulee-ul chiar) siiii..vestea buna este ca se poate face si cu alte fructe..piersicute, de exemplu. Ca din astea inca gasim.

Astea fiind zise, ca 99,9% din retetele mele, si aceasta tarta se face usor. Am mentionat ca e foarte buna?:) Sa purcedem dara.

DSCF1181

Incepem prin a prepara aluatul pentru tarta.Amestecam faina, sarea si zaharul. Adaugam untul rece taiat cubulete si amestecam cu buricele degetelor, pana se faramiteaza si avem un amestec nisipos. Putem folosi si robotul de bucatarie, daca preferam. Important e sa nu lasam caldura mainilor sa topeasca untul. Batem, separat, oul, vanilia si apa. Turnam peste ingredientele uscate si amestecam cu o lingura de lemn pana obtinem un aluat moale. Infasuram aluatul intr-o folie de plastic si bagam la rece 20 minute.

Dupa ce au trecut cele 20 de minute intindem aluatul pe o suprafata infainata in functie de tava in care vom face tarta. Aceasta poate si rotunda, patrata sau dreptunghiulara, asa cum am ales eu.

DSCF1174

Asezam aluatul in tava si peste el o folie de aluminiu, peste care asezam (daca nu avem bilute din alea speciale pentru copt) boabe de fasole sau orez, pentru a se coace uniform.

DSCF1176

Coacem la 180C timp de 15-20 minute.Apoi inlaturam folia si boabele , reducem temperatura la 165C si mai coacem 5 minute. Racim.

Asezam capsunele sau piersicile, nectarinele..etc in tava, taiate jumatati(capsunele) sau felii(piersicile)

DSCF1177

Pregatim crema astfel: intr-o craticioara batem galbenusurile, esenta de vanilie si zaharul pana se albesc si se fac spuma.

DSCF1171

 

Incalzim smanatana de frisca, fara sa o fierbem, si apoi o turnam usor in amestecul de galbenusuri. Continuam pe foc, amestecand incontinuu cu o lingura de lemn, pana se ingroasa. Turnam cald peste capsune.

DSCF1178

Apoi bagam la cuptor pentru 30-35 minute.

DSCF1179

Pentru a carameliza, imprastiem zaharul peste tarta rece si fie ardem cu  treaba aia al carui nume nu il stiu dar care e speciala pentru caramelizat, fie bagam la cuptorul incins doar pe partea de sus si lasam cateva minute pana ce zaharul incepe sa sfaraie.

DSCF1180

DSCF1181

Bun. Pe cuvant de fost pionier.

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 − 6 =